Voortgezet onderwijs

Voortgezet onderwijs

Leerlingen van het voortgezet onderwijs kunnen verschillende educatieve programma's in Het Verhaal van Indië volgen. Er is ook een speciaal, interactief programma voor het VMBO.

Rondleiding

Leerlingen bezoeken de tentoonstelling onder leiding van een ervaren gids. De gids vertelt over de geschiedenis van Nederlands-Indië en Indische Nederlanders aan de hand van de objecten uit de expositie.

Duur: 45 tot 60 minuten

Doelgroep: alle klassen  voortgezet onderwijs

Ontmoet een ooggetuige

Leerlingen worden vaak bijzonder geraakt door persoonlijke verhalen over het verleden. Museum Bronbeek biedt daarom gastsprekers aan in het museum. Gastsprekers vertellen over hun eigen ervaringen en nemen de leerlingen mee terug in de tijd. Hun persoonlijke verhalen gaan over de Tweede Wereldoorlog in Indië of over de hectische jaren er na. Voor docenten is er de lesbrief Ooggetuigenverhaal.

Als u de gastspreker in de klas wilt ontvangen, neem dan contact op met het Landelijk Steunpunt Gastsprekers via 0593-592600 of steunpunt@kampwesterbork.nl. Of kijk op www.steunpuntgastsprekers.nl.

Duur: 45 minuten

Doelgroep: alle klassen voortgezet onderwijs

Workshop gamelan

Gamelan is traditionele Indonesische muziek, die wordt gespeeld op slagwerkinstrumenten als gongs en xylofoons. In de workshop gamelan maken de leerlingen kennis met deze niet-westerse muziekvorm. Ze horen nieuwe klanken en leren samen de instrumenten te bespelen. Aan het einde van de workshop kunnen ze een liedje spelen op deze bijzondere combinatie van instrumenten. Voor docenten is er de lesbrief Gamelan.

Duur: 45 minuten

Doelgroep: alle klassen voortgezet onderwijs

Zelf aan de slag

Na een introductie over het museum krijgen de leerlingen het opdrachtboekje De Reis uitgereikt. Met het boekje in de hand maken ze opdrachten en beantwoorden ze vragen. Ze werken zelfstandig in groepjes van twee of drie leerlingen en leren daardoor op een actieve manier over de geschiedenis van Nederlands-Indië. Kijk voor meer informatie in de handleiding voor docenten.

Duur: 60 tot 90 minuten

Doelgroep: klas 2 en 3 VMBO

 

De informatie over de educatieve programma's is ook te vinden in een folder die u hier kunt downloaden.