MBO, HBO, WO

MBO, HBO, WO

Studenten van het MBO, HBO en WO kunnen in Het Verhaal van Indië op verschillende manier leren over de geschiedenis van Nederlands-Indië.

Rondleiding

Leerlingen bezoeken de tentoonstelling onder leiding van een ervaren gids. De gids vertelt over de geschiedenis van Nederlands-Indië en Indische Nederlanders aan de hand van de objecten uit de expositie.

Duur: 45 tot 60 minuten

Doelgroep: alle klassen hoger onderwijs

Ontmoet een ooggetuige

Leerlingen worden vaak bijzonder geraakt door persoonlijke verhalen over het verleden. Museum Bronbeek biedt daarom gastsprekers aan in het museum. Gastsprekers vertellen over hun eigen ervaringen en nemen de leerlingen mee terug in de tijd. Hun persoonlijke verhalen gaan over de Tweede Wereldoorlog in Indië of over de hectische jaren er na. Voor docenten is er de lesbrief Ooggetuigenverhaal.

Als u de gastspreker in de klas wilt ontvangen, neem dan contact op met het Landelijk Steunpunt Gastsprekers via 0593-592600 of steunpunt@kampwesterbork.nl. Of kijk op www.steunpuntgastsprekers.nl.

Duur: 45 minuten

Doelgroep: alle klassen hoger onderwijs

Workshop gamelan

Gamelan is traditionele Indonesische muziek, die wordt gespeeld op slagwerkinstrumenten als gongs en xylofoons. In de workshop gamelan maken de leerlingen kennis met deze niet-westerse muziekvorm. Ze horen nieuwe klanken en leren samen de instrumenten te bespelen. Aan het einde van de workshop kunnen ze een liedje spelen op deze bijzondere combinatie van instrumenten. Voor docenten is er de lesbrief Gamelan.

Duur: 45 minuten

Doelgroep: alle klassen hoger onderwijs

Zelf aan de slag

Tijdens een bezoek leidt een gids kleine groepen leerlingen rond. Tijdens deze rondleiding doen de studenten verschillende opdrachten waarmee ze aan het denken worden gezet over gebeurtenissen uit de tijd van Nederlands-Indië. Ze worden daarbij gestimuleerd om na te denken over hun eigen waarden en normen. Het museumbezoek voor het MBO sluit aan bij de leerdoelen voor Burgerschap. Museum Bronbeek biedt ook vier lessen aan, om het bezoek goed voor te bereiden en af te sluiten.

Duur: 3 uur

Doelgroep: alle klassen MBO

 

De informatie over de educatieve programma's is ook te vinden in een folder die u hier kunt downloaden.