Expositie over de dekolonisatieperiode bij Museum Bronbeek

Expositie over de dekolonisatieperiode bij Museum Bronbeek

Van 19 februari 2015 tot en met 3 januari 2016 toont Museum Bronbeek de expositie ‘Oorlog! Van Indië tot Indonesië 1945-1950’.

In augustus 1945 riepen de Indonesische leiders de onafhankelijke Republik Indonesia uit. Nederland erkende deze onafhankelijkheid niet en raakte daardoor, direct na het einde van de Tweede Wereldoorlog in Zuidoost Azië, verwikkeld in een nieuw gewelddadig conflict. In 1950 was de strijd om de onafhankelijkheid van Indonesië beslist en werd het Koninklijk Nederlands Indisch Leger (KNIL) ontbonden. De tentoonstelling ‘Oorlog!’ zet 70 jaar na dato de dekolonisatieperiode vanaf 1945 in een historisch en internationaal perspectief en wil het complexe verhaal en de positie van het KNIL daarin verduidelijken.

In deze tentoonstelling staat de periode centraal, waarin op gewelddadige wijze een eind kwam aan de Nederlandse koloniale overheersing van Nederlands-Indië.

De expositie is samengesteld rond objecten uit de collectie van Museum Bronbeek en de Indonesische fotocollectie Antara, en bruiklenen van het Rijksmuseum, het Wereldmuseum en het Achterhoeks Museum. Daarbij geeft een chronologische weergave van feiten de bezoeker overzicht en brengen persoonlijke verhalen de gebeurtenissen van toen dichterbij.

De tentoonstelling geeft verdieping bij de vaste tentoonstelling ‘Het Verhaal van Indië’ in Museum Bronbeek.