Basisonderwijs

Basisonderwijs

Leerlingen uit de groepen 3 t/m 8 van het basisonderwijs leren in Het Verhaal van Indië meer over de geschiedenis van Nederlands-Indië. Ook kunnen ze via speciale educatieve programma's kennismaken met de Indonesische cultuur. 

Rondleiding

Leerlingen bezoeken de tentoonstelling onder leiding van een ervaren gids. De gids vertelt over de geschiedenis van Nederlands-Indië en Indische Nederlanders aan de hand van de objecten uit de expositie.

Duur: 45 tot 60 minuten

Doelgroep: alle klassen basisonderwijs 

Ontmoet een ooggetuige

Leerlingen worden vaak bijzonder geraakt door persoonlijke verhalen over het verleden. Museum Bronbeek biedt daarom gastsprekers aan in het museum. Gastsprekers vertellen over hun eigen ervaringen en nemen de leerlingen mee terug in de tijd. Hun persoonlijke verhalen gaan over de Tweede Wereldoorlog in Indië of over de hectische jaren er na. Voor docenten is er de lesbrief Ooggetuigenverhaal.

Als u de gastspreker in de klas wilt ontvangen, neem dan contact op met het Landelijk Steunpunt Gastsprekers via 0593-592600 of steunpunt@kampwesterbork.nl. Of kijk op www.steunpuntgastsprekers.nl.

Duur: 45 minuten

Doelgroep: groep 7-8 basisonderwijs

Filosoferen

Leerlingen gaan onder begeleiding van een kinderfilosoof met elkaar in gesprek over de objecten uit het museum. Het gesprek begint met een vraag om de leerlingen te prikkelen een object te onderzoeken. Door te filosoferen, te discussiëren en de objecten te verbinden met persoonlijke ervaringen komt de geschiedenis veel dichterbij. Leerlingen kunnen over verschillende onderwerpen filosoferen: de VOC aan de hand van een VOC schip, pracht en macht door uniformen en medailles en de Japanse bezetting aan de hand van een kampkoffertje.

Duur: 90 minuten

Doelgroep: groep 7-8 basisonderwijs

Workshop gamelan

Gamelan is traditionele Indonesische muziek, die wordt gespeeld op slagwerkinstrumenten als gongs en xylofoons. In de workshop gamelan maken de leerlingen kennis met deze niet-westerse muziekvorm. Ze horen nieuwe klanken en leren samen de instrumenten te bespelen. Aan het einde van de workshop kunnen ze een liedje spelen op deze bijzondere combinatie van instrumenten. Voor docenten is er de lesbrief Gamelan.

Duur: 45 minuten

Doelgroep: groep 6-8 basisonderwijs

Wajangvoorstelling 'De avonturen van Kantjil'

De leerlingen krijgen een korte inleiding over wajang, om vervolgens te kijken naar de wajangvoorstelling 'De avonturen van Kantjil'. We bespreken de voorstelling en laten zien hoe de wajang werkt. Dan gaan de leerlingen zelf aan de slag om papieren wajangpoppen te maken. Op school kunnen ze daarna zelf een wajangvoorstelling maken aan de hand van een lesbrief. Voor docenten is er de lesbrief Wajang.

Duur: 90 minuten

Doelgroep: groep 3-5 basisonderwijs

Museummenu

De educatieve programma's passen ook in het Museummenu van de vijf Arnhemse musea. Alle leerlingen van het Arnhemse basisonderwijs kunnen via het menu in de loop van hun schoolcarrière kennismaken met de musea in- en om hun eigen stad. Elk museum biedt een bijzondere leeromgeving en speciale programma's voor het basisonderwijs.

De informatie over de educatieve programma's is ook te vinden in een folder die u hier kunt downloaden.